T.C.
HAKKÂRİ VALİLİĞİ
İL PROJE KOORDİNASYON MERKEZİ
KURULUŞ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ
AMAÇ
Madde 1- Yönergenin amacı, Hakkâri ili sınırları içinde; ilin ekonomik, sosyal, sportif, eğitsel, kültürel vb. bütün yönlerden geliştirilmesi için başta Avrupa Birliği, DAKA, DAP, SODES, Bakanlıklar olmak üzere bütün ulusal ve uluslararası kuruluşların proje ve hibe çağrılarını takip ederek bu kuruluşlarla ilişki kurmak ve bunlara sunulmak üzere ilimizin ihtiyaçlarına yönelik gerek Valilik gerekse diğer kurumlar adına projeler hazırlamak, hazırlatmak, yürütmek ve yürütülmesini takip etmek; eğitimler vermek ve düzenlemek; ulusal, uluslararası ve kurumlar arası proje ortaklıkları kurmak; ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülmekte ve yürütülecek olan projelerin takip ve koordinasyonunu sağlamak ve ilin proje veri tabanını ve arşivini oluşturmak ve diğer görevleri yapmak üzere Hakkâri Valiliği bünyesinde İl Proje Koordinasyon Merkezi kuruluş, görev ve çalışma esaslarını düzenlemektir.
KAPSAM
Madde 2- Bu yönerge Hakkâri Valiliği görev alanında kurulan İl Proje Koordinasyon Merkezi görev ve çalışma alanlarıyla çalışma usullerinin belirlenmesini kapsamaktadır.
DAYANAK
Madde 3- Yasal Dayanaklar:
- 10/06/1949 tarih ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. maddesi
- Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği
KISALTMALAR
Madde 4- Bu yönergede geçen:
PKM : Proje Koordinasyon Merkezi’ni
PKMK : Proje Koordinasyon Merkezi Kurulu’nu
STK : Sivil Toplum Kuruluşlarını.
TEŞKİLAT VE ÇALIŞMA USULLERİ
Madde 5- PKM birimleri aşağıdaki şekilde oluşturulur:
- Proje Koordinasyon Merkezi Müdürü
- Proje Koordinasyon Merkezi Kurulu
- Proje Koordinasyon Merkezi Çalışanları (Proje uzmanları ve diğer)
Madde 6- İl Proje Koordinasyon Merkezi Müdürü
Kamu kurum ve kuruluşları ile Valilik birim müdürlerinden, İngilizce ve proje bilgi ve becerisine sahip olanları arasından PKM’den sorumlu Vali yardımcısının uygun görüşü ve Vali onayı ile görevlendirilir. PKM nin işleyişini ve bu yönergenin uygulanmasını sağlar ve takip eder. İlgili Vali Yardımcısına karşı sorumludur.
Madde 7- İl Proje Koordinasyon Merkezi Kurulu
Kurumlar tarafından proje öneri ve fikirlerinin sunulacağı, değerlendirileceği, işbirliği ve koordinasyon durumlarının görüşüleceği İl PKM Kurulu, ayda bir kez, Vali veya PKM den sorumlu Vali Yardımcısı veya onun uygun gördüğü zamanlarda İl PKM Müdürü Başkanlığında, Valilikçe her toplantı için ayrıca belirlenecek kurum ve kuruluşların en üst amiri veya karar yetkisine sahip bir yönetici ve onunla birlikte her toplantıya katılacak olan kurumlarınca belirlenecek proje irtibat kişilerinin katılımıyla toplanır.
İlçe Kaymakamlıkları, Hakkâri Üniversitesi, Hakkâri Belediyesi, İl Özel İdaresi, DAKA, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, KOSGEB, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Hakkâri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ile Valiliğin uygun gördüğü diğer kamu kurum ve kuruluşları ve STK’lar çağrıldıkları kurul toplantısına katılırlar.
Madde 8- İl Proje Koordinasyon Merkezi Çalışanları
Proje uzmanları, yükseköğretim mezunu olan tercihen proje deneyimine sahip ve yabancı dil bilen her çeşit modele göre istihdam edilen kamu personeli ile gönüllü çalışma talebinde bulunanlar arasından PKM Müdürünün teklifi, PKM’den sorumlu Vali Yardımcısının uygun görüşü ve Vali onayı ile geçici veya sürekli olarak görevlendirilir veya hizmet alımı yoluyla temin edilir.
Proje Koordinasyon Merkezinin personeline ilave olarak çalışma konularına göre ilgili kurum ve kuruluşlardan da uzman personel desteği alınabilir.
Diğer çalışanlar ise genel şartlar dâhilinde temin edilir.
İzin işlemleri İl PKM Müdürlüğü tarafından yapılır.
GÖREVLER
Madde 9- İl Proje Koordinasyon Merkezinin Görevleri:
- İlin ekonomik, sosyal, sportif, eğitsel, kültürel vb. bütün yönlerden geliştirilmesi için başta Avrupa Birliği, DAKA, DAP, SODES, Bakanlıklar olmak üzere bütün ulusal ve uluslararası kuruluşların proje ve hibe çağrılarını takip ederek bu kuruluşlarla ilişki kurmak ve bunlara sunulmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel hukuk tüzel kişileri ile işbirliği içerisinde, ilimizin ihtiyaçlarına yönelik gerek Valilik gerekse diğer kurum ve kuruluşlar adına projeler hazırlamak, hazırlatmak, sunmak, yürütmek ve yürütülmesini takip ve koordine etmek,
- Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel hukuk tüzel kişilerinin proje hazırlamalarına danışmanlık etmek ve ilgili fonlara başvurmalarını sağlamak, yapılacak ve yürütülmekte olan projelerine teknik ve idari destek sağlayarak gerektiğinde proje liderliği yapmak, ulusal, uluslararası ve kurumlar arası proje ortaklıkları kurmak,
- Hibe ve fon kaynakları ile ilgili programları ve proje teklif çağrılarına ilişkin duyuruları yerel basın yayın organları ve elektronik posta ve sosyal medya yolu ile kamuoyu ve ilgililerle ile paylaşmak ve Valilik internet sitesinde yayınlamak,
- İlde proje hazırlık süreçlerine ilişkin hizmet içi eğitim ihtiyacını tespit etmek ve başta Proje Koordinasyon Merkezi çalışanları olmak üzere diğer proje birimlerine ve STK'lara hizmet içi eğitimi vermek ve verilmesini sağlamak,
- Hakkâri ilinde hazırlanan projeler için, proje sahibi kurum veya kuruluşun talep etmesi halinde, niyet mektubu, iştirakçi mektubu ve ortaklık taahhütnameleri gibi gerekli bilgi, belge ve dokümanları temin etmeleri noktasında destek olmak,
- İlimizin sorun ve ihtiyaçlarını belirleyerek bunlara ilişkin veri analizi, alan çalışması ve fizibilite çalışmaları yapmak, proje fikirleri geliştirilmesi ve bir proje fikri havuzu oluşturulmasını sağlamak,
- Yürütülmüş ve yürütülmekte olan projelerle ilgili bir proje veri tabanı ve arşivi oluşturmak,
- Vali ve ilgili Vali Yardımcısı tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
BÜTÇE VE HARCAMA
Madde 10- Kaynak temini ve harcanmasına yönelik bütçe uygulamaları Valilik onayına tabidir. İl PKM’nin proje bütçeleri dışında kalan mal, hak ve hizmet alım ve bakım onarım giderleri ile diğer kurumlardan karşılanamayan yolluklar Valilik onayı ile İl Özel İdaresi veya uygun görülen diğer kurum bütçesinden mer'i mevzuat hükümleri doğrultusunda karşılanabilir.
Proje Koordinasyon Merkezinde görevli personelin gezi, inceleme ve ortak çalışmalar kapsamında yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde tasarruf tedbirleri dâhilinde giderleri öncelikle ilgili proje ve fonlardan, bu mümkün değilse kadrolarının bulunduğu kurumdan karşılanır. Gönüllü veya hizmet alımı yoluyla çalışan personelin ise 1. fıkraya göre karşılanır.
Ulusal ve uluslararası bütün proje-hibe fonları ve diğer projelerde kullanılmak üzere bankalarda açılacak hesaplardaki hareketlilik ve harcamalar Valilik Onayı ile olur.
PROJE KATKI PAYLARI
Madde 11- Kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan projelerdeki katkı paylarının kendi bütçelerinden karşılanması esastır. Kendi bütçelerinden karşılanamayan ve İl Özel İdaresi bütçesinden ödenek tahsis edilebilen kurumların katkı payları İl Özel İdaresi bütçesinden veya uygun görülen diğer kurum bütçesinden mer'i mevzuat hükümleri doğrultusunda karşılanabilir.
SORUMLULUK
Madde 12- Yönergenin uygulanmasından Vali adına ilgili Vali Yardımcısı ve İl PKM Müdürü sorumludur.
YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
Madde 13- Bu Yönerge Valilik Makamının onayını müteakip yürürlüğe girer. Bu Yönergeyi Hakkâri Valisi yürütür.
OLUR
08/02/2019
İdris AKBIYIK
Hakkâri Valisi